Razmišljanje uz treću nedjelju došašća
Treća upaljena svijeća došašća predstavlja daljnji korak kojim se zakoračilo u dubinu otajstva pripreme za proslavu Božjeg dolaska među ljude. Naime, slutnja što prelazi u obraćenje, pretvara se u proročki navještaj. Dok čovjek nije obraćenjem pročistio dušu, još nije sposoban pravo govoriti ni o sebi, ni o drugome. Svaki govor prije toga bi bio nedorečen, kriv i neutemeljen. Obraćenje u njemu proizvodi početnu jasnoću životnog obzorja, poput sunca koje svojim zrakama rastjeruje maglu.
Zadivljen viđenim, ponukan je progovoriti o ljepoti obzorja koja mu se otvaraju, svjestan da time još nije ostvaren konačni susret, to jest punina onoga što mu duša žudi, ali se osjeća mnogo bolje, jer jasno vidi što mu je u nutrini. Isto tako, osposobljen upraviti pogled prema obzoru koji ga privlači i koji mu se nudi pun obećanja, duhom nazire u daljini i sadržaje koji mu nedostaja.
A stvarnost koja mu nedostaje, izvan je dohvata njegove moći i pogleda. No, on nedvosmisleno ćuti da ta stvarnost njemu dolazi, da mu se približava, da se stavlja u njegov vidokrug i na dohvat njegovih duhovnih moći. Ali kao što mu je rastjerivanjem magle podarila vid, tako mu je podarila u isto vrijeme i glas da o njoj progovori, da nagovijesti njezinu blizinu i njezin dolazak. Svjedočanstvom da vidi, jer mu je Netko osvijetlio pute u duši, da čuje, jer mu je Netko dao sluh, otvorio uši i poslao riječi, postaje navjestitelj, glasnik i prorok. Iz šutnje u kojoj je primio osnovne spoznaje, počinje proročki naviještati Božju blizinu. Dotičući i potičući srca slušatelja da se podlože istom spasenjskom procesu, ako žele doživjeti životne radosti Gospodnjeg dolaska, postaje blagovjesnik priprave puta Božjega.
Tako samo onaj tko je u šutnji hranio slutnju i preveo je u obraćenje, tko se othrvao napasti ravnodušnosti i dvoličnosti, pozvan je biti glasnik pred Bogom, onaj koji naviješta Božji dolazak pripravljajući put Gospodinu. Postaje time mali, ali značajni, kotačić u sklopu mehanizma Božjeg dolaska u ljudsku povijest. Zato, ponosan na činjenicu da je Bog, koji je mogao doći i dolazi među ljude na tisuće drugih načina, izabrao proročki navještaj kao povlašteni put govora ocima, da im navijesti dolazak svoga Kraljevstva po rođenju Betlehemskog Dječaka, ni pod cijenu života ne bježi od odgovornosti da kao glasnik služi toj radosnoj vijesti.

Share: