Biti pod vedrim nebom

Božićna ponoćka – 2010.
U ovoj svetoj noći, dok slavimo rođenje svoga Gospodina, čitali smo evanđeoski opis događanja iz pera svetog Luke evanđeliste. On nas uvodi u razumijevanje okolnosti u kojima se dogodilo Gospodinovo rođenje u Palestini, smještajući ga u vrijeme cara Augustina i rimskog upravitelja Sirije Kvirinija, koji izdaje naredbu o provođenju popisa pučanstva. Osim toga, Gospodinovo rođenje smješteno je i u palestinski prostor između Nazareta i Betlehema, na samim marginama društvene zbilje i poteza koje vuku moćnici i kojima se podvrgavaju stanovnici ondašnjega svijeta. Teško je uopće ikome bilo zamislivo da bi se u takvim okolnostima moglo dogoditi nešto veliko i značajno, što bi se ticalo cijeloga svijeta, a pogotovo da bi sam Bog došao među ljude na takav način. Stoga nije čudo što sveti Luka svjedoči kako je anđeo Gospodnji javio najprije skromnim pastirima da se u Davidovu gradu rodio Spasitelj. Oni su, kao izraz suprotnosti onim moćnim pojedincima koji upravljaju svijetom, pod vedrim nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada, kako veli Evanđelist, što nam može biti znakovit izraz i za razumijevanje Gospodinova rođenja i u ovom trenutku. Dok su moćnici računali u brojkama svoju moć popisujući pučanstvo, Bog je došao među one koji su stajali pod vedrim nebom.
Doista, promatrajući tolike suprotnosti kojih je dionik još prije svoga rođenja bio utjelovljeni Bog, možemo reći kako se Bog rodio pod vedrim nebom, gdje se zatekao dijeleći sudbinu siromašnog Židova zajedno sa svojom Majkom i poočimom Josipom. Kako vidimo, Bog dolazi na svijet doslovno pod vedrim palestinskim nebom, daleko i od svoje zemaljske kuće, uslijed okolnosti svoga vremena. Bog dolazi iz neba poradi čovjeka, te se, na sramotu ljudskoga roda, nalazi u povijesti pod vedrim nebom neprepoznat i ne priznat. Rađa se, međutim, među onima koji ga jednostavna i iskrena srca dočekuju, onima koji žive pod vedrim nebom, kao što je njegova sveta Majka i poočim Josip, muž pravedan. Vijest o njegovu rođenju naviještena je, stoga, najprije pastirima, skromnim i običnim ljudima što provode vrijeme čuvajući svoja stada pod vedrim nebom. Jer samo onaj tko pod vedrim nebom, poput pastira, živi svoje postojanje, prikladan je razumjeti što se dogodilo svete betlehemske noći. Samo takvi ga mogu primiti, jer između njih i neba nema zapreke, sve je čisto i vidljivo.
Riječ Božja koju smo čuli danas odzvanja i nama, jer Bog i danas među nama traži prostor utjelovljenja i rođenja. Želi ući u naše životne okolnosti, u naš prostor i naše vrijeme. I večeras njegova prisutnost među nama treba biti poruka blagovijesti, velike radosti za sav narod, pa i za one koji ga se odrekoše, koji ga odbaciše, koji ga ne prepoznaše. Pa i kad sa žaljenjem možemo ustvrditi kako danas nismo više spremni živjeti pod vedrim nebom kao ljudi koji se otvaraju Bogu u jednostavnosti i iskrenosti života. Kao da je danas malo onih koji su pod vedrim nebom pred Bogom, jer su spremni pogledati Bogu u lice i pred njega iznijeti svoja djela. Kao da je malo onih koji su spremni biti vjerni živeći kršćanske vrijednosti dosljedno i predano, jer im nebo nije zamračeno oblacima strasti, niti im je potamnilo od grijeha, niti im je zastrto ljudskim interesom i zemaljskim oblicima života bez Boga. Kao da je malo onih koji skrbe oko toga kako bi imali živu svijest Božje prisutnosti u svom životu, kako bi ozbiljno mislili primiti Boga koji dolazi. Kao da i mi kršćani ne živimo pod vedrim nebom, pod Božjim pogledom, kao da smo i sami negdje zavučeni u svoje zakutke i jazbine, skriveni od svoga Boga. Kao da živimo zbunjeni u ovom svijetu koji tone u dublji mrak i potištenost življenja, ne znajući kako dalje, kako u budućnost, kako vratiti nadu, pouzdanje i optimizam.
Međutim, ako je Bog bio spreman stati pod vedro nebo našega življenja, onda je zadaća nas kršćana živjeti suobličeni svome Gospodinu. Večeras nam se naći pod vedrim nebom njegove prisutnosti, jer on je došao zato kako bi nam se otkrio, kako bi probio neprobojno nebo ljudskih interesa, kako bi svojim svjetlom raspršio tmaste oblake zemaljskih tmina koje obuzimaju naš um, srce i volju. Postao je čovjek pod vedrim nebom, gol, malen, potreban svega kao i svaki drugi čovjek, kako bi nas obasuo nebeskim blagoslovom. Večeras nam je prihvatiti njega i obilje koje nam nosi i kojim nas želi obdariti, ali preduvjet je sljedeći: Valja živjeti skromno i jednostavno poput onih što žive pod vedrim nebom, a ne poput bahatih, oholih i umišljenih koji misle kako svojom moću i bezobzirnošću vedre i oblače u ljudskoj povijesti. Budimo poput pastira u čijim srcima nebo i čežnja prema nebu i Bogu nije zastrta ni stavljena na margine života, nego je u središtu svih nastojanja.
Bog večeras silazi među nas, s neba, kako bi nam ukazao da naše nebo nije više zastrto, jer je raskriveno njegovim dolaskom. Očistimo i uzdignimo stoga svoja srca! Ne dopustimo da budu zastrta ikakvim zlom i udaljenošću od Boga, jer je Bog došao među nas kako bi nas očistio svojom čistoćom i kako bi dokinuo svaku daljinu koja se stvara između nas i Boga živoga. Stavimo se, poput pastira one betlehemske noći, pod vedro nebo čestitog življenja. Nama je danas objavljena radost Božje blizine i Božjeg suživota s nama, te nemamo pravo na život bez Boga i bez radosti. Nemamo pravo na život udaljen od njegova života, od njega i od neba, nego smo dužni već sada živjeti zahvaćeni nebeskim ozračjem. Nemamo pravo stidjeti se Boga i života koji nam je dao, kao ni vrijednosti koje nam je objavio, nego smo pozvani svojim životom pjevati slavu Bogu. Ne bojmo se! Poput pastira primimo veliku radost za sav narod i donesimo je svome narodu koji je počeo lutati i gubiti se jer je počeo živjeti bez Boga. Prihvatimo Boga koji je sišao s nebesa, koji se utjelovio i rodio kako bi bio Bog s nama i svome narodu donesimo blagovijest njegova dolaska među nas! Pozovimo svoj narod da živi pod vedrim nebom Božje prisutnosti i blizine, jer je i sam postao narodom miljenikom Boga živoga.
Samo tako ćemo dati slavu Bogu na visini i ponuditi mir ljudima na zemlji, te u konačnici zavrijediti prijelaz iz ovog života na zemlji pod vedrim nebom u onaj život na nebu gdje nas očekuje punina života koju smo primili po utjelovljenom Spasitelju, kojemu neka je, i ovdje na zemlji i gore na nebu, svaka čast i slava, u sve vijeke vjekova. Amene.

 

Riječ djelom postala

Božić – danja misa
Božja riječ koja još odzvanja u našim ušima uzdiže nam dušu i potiče nas na dublje i ozbiljnije shvaćanja događaja koji danas slavimo, a koji se zbio u Betlehemu prije više od 2000 godina, čime je ljudska povijest bila obilježena i zahvaćena. Prologom svoga Evanđelja sveti Ivan nas želi uvesti u to iznimno otajstvo, pred kojim on zastaje zadivljen, te izgovara birane riječi, koje kao ograničen čovjek može pred Bogom izgovoriti u pokušaju tumačenja onog što se zbilo u tišini betlehemske noći. Mnogo toga je doista bilo skriveno ljudskim očima, a trebalo je pročitati u prizoru jedne skromne žene što rađa svoga sina, što je Ivan pokušao pišući ove retke svoga Evanđelja. U pozadini štalice i jaslica bila je nesaglediva dubina Božjeg otajstvenog plana po kojem je poslao na svijet Svjetlo što prosvjetljuje čovjeka. Isto tako, razmatrajući rođenje koje je nagovijestio prorok Izaija riječime: Evo Djevica će začeti i roditi Sina, pozvani smo ponirati dalje u dubinu tog otajstva te razumjeti da se ne radi o bilo kojoj ženi, nego o Djevici, Ženi osjenjenoj silom Duha Svetoga, po kojoj je primila Sina Božjega, Svjetlo što Bog šalje na svijet. I konačno, shodno tome, betlehemska štalica i jaslice daju nam prigodu promatrati jedno Dijete, ali ne obično dijete i čovjeka, nego onoga koji je ujedno Božja neizreciva Riječ, Božji Logos. Dok u naručju jedne Žene promatramo Dijete, razumjeti nam je potom kako on nije samo njezino Dijete, nego da je on i stvarni Sin Božji. Doista, u novorođenom Dječaku bio prisutan Bog, stvoritelj cijelog svijeta, te nam sveti Ivan želi svojim svjedočanstvom dočarati upravo tu istinu, koja za nas ljude ima čudesno lijepe i važne posljedice, te nam daje novu radost života i novu snagu. I mi smo stoga pozvani ići dalje i dublje od betlehemske idile, ne udaljavajući se od događaja koji se tamo dogodio, nego tražeći razumjeti njegovu otajstvenu dubinu. Sveti Evanđelist nam je put kako i mi možemo i trebamo poći od Betlehema, a ne udaljavajući se od njega, k razumijevanju višnjeg otajstva.
No dok Ivan razmišlja o Isusu sinu Marije iz Nazareta, on u njemu prepoznaje Božju vječnu Riječi koja je bila u početku kod Boga i po kojoj je sve postalo, i u kojoj se mogu prepoznati počeci života svega stvorenoga, a napose svjetlo ljudima. Kako je očito, on je Riječ koja je postala tijelom, to jest Božja djelatna Riječ kojom je sve stvoreno i za koga je sve stvoreno. On je Riječ kojom su stvorena nebesa i zemlja, kao i riječ koja je do te mjere djelatna u ljudskoj povijesti da je postala tijelo, vidljiv i prisutan, dionik i čimbenik povijesti spasenja. Snagom njegova utjelovljenja ostala je ista zadaća svim kršćanima: utjeloviti se u povijesti kao tvorci, dionici i čimbenici njezinih događanja privodeći je k spasenju, ali ne poistovjećujući se samo s pojavnošću ovoga svijeta, nego nadilazeći ga svojom aktivnošću.
Danas kao da se kršćani utjelovljuju na krivi način. Utjelovljuju se na način da materijaliziraju svoj život, da se stapaju s životom i načinom svih ljudi, te se više ne vidi nikakva razlika između njih i onih koji ne vjeruju, ili pak Boga priznaju na sasvim drugi način u odnosu na ono što on jest i što je o sebi objavio.
Mnogi kršćani svoje kršćanstvo, pa i ovaj božićni događaj, proživljavaju na razini riječi koja ne prelaze u djela vjere, koja Gospodin od nas očekuje. Ali Riječ Božja koja je postala tijelom, traži od nas da naša postane djelom, to jest da ne živimo samo na razini izjava, nego da se trudimo biti ono što nam ime govori – kršćani. Novorođeni Gospodin nas je obilježio svojim imenom, Krist, te smo i sami postali i trebamo biti kršćani, Kristovi, riječju i djelom, dušom i tijelom. Danas smo pozvani biti sljedbenici ove djelatne Riječi Božje, koja je oduvijek bila djelatna, te je prešla u djelo i na ljudski način utjeloviši se. Ako je sam Bog postao čovjekom kako bi bio djelatni čimbenik spasenja svojom prisutnošću, onda smo i mi pozvani s riječi prelaziti na djela, pokazujući životom kako smo kršćani, osviješteni njegovim životom i spasenjem. Trebamo prijeći u djelo, trebamo se u-činiti, jer sve ostalo je besplodni način življenja kršćanstva. Postati nam je tijelo u okviru svjedočenja Božje prisutnosti među nama, kako bismo njemu omogućili utjelovljenje po nama u život svijeta i čovjeka koji traži doseći puninu i vječnost. Ako je on, Sin Božji, postao i Sin Djevice Marije, učinio je to kako bi nas učinio djecom Božjom. Prigoda je to koju ne bismo smjeli propustiti ni prokockati, jer je jedinstveni događaj ljudske povijesti, kao i povijesti našega života. Rodivši se kao čovjek, dao je prigodu nama da se rodimo od Boga, prema čemu bismo trebali usmjeriti cijelo svoje postojanje. Nastanio se među nama, kako bismo se mi mogli nastaniti u blaženstvu samoga Boga. Vidjeli smo slavu njegovu na zemlju kako bismo je, ne samo gledali na nebu, nego kako bismo bili njezini dionici, to jest kako bi on mogao nas gledati u svojoj slavi kojom nas je već sada obasuo.
Neka stoga ovaj svečani dan kad slavimo rođenje našega Boga i Spasitelja bude dan i kad slavimo i svoje rađanje za nebo, za život djece Božje. Neka to bude ne samo izvanjska proslava, nego proslava našega duha, proslava iznutra, jer smo se suobličili otajstvu Boga živoga i utjelovljenoga. Krist je svojim rođenjem danas označio da su nebo i zemlja ponovno neraskidivo dotaknuli u njegovu životu, te on istu zadaću ostavlja nama kršćanima. Ne možemo pustiti svijet da se udaljava od Boga, ni čovjeka da luta u tami. A još manje bismo trebali sami lutati u hladnoći nepoznavanja i nepoštivanja Boga, njegove riječi i života, odredbi i zakona. Svjetlom istinskim koje nas prosvjetljuje i čiji rođendan u našim srcima i životima slavimo prosvjetljujemo svijet i grijmo srca ljudi u hladnoći i bezobzirnosti postojanja.
Budimo djelatni i svojim životom utjelovljujmo Boga u svijetu. Budimo dosljedni i prijeđimo s riječi na djela, kako to od nas traži Bog koji nas je pohodio, jer je prevažan i presnažan događaj njegove prisutnosti među nama kako bismo sebi dopustili ostati udaljeni od njega i njegova djelatnog života. Ne budimo pasivni u svijetu i ne niječimo sebe bojeći se dati svjedočanstvo o njemu koji nas je toliko ljubio da je došao u naš život. Dao nam je moć da budemo djeca Božja, ne živimo stoga kao djeca ovoga svijeta, nepomični i besplodni za život neba i vječnosti. Neka danas betlehemski događaj uđe u naše srce i naše duše i primimo ga kao svoji svoga, kako bi onda i mi bili jednom primljeni, kao sinovi Božji i subraća Kristova, u srce samoga Boga, po sve vijeke vjekova. Amen.

Obitelj u bijegu

Svetkovina Svete Obitelji – 2010.
Danas kad Crkva slavi svetkovinu Svete obitelji, svetopisamska čitanja govore o značenju i vrijednosti obitelji ne samo unutar ljudskog plana i života, nego također ukazuju na to kako je ona dio Božjeg plana za ljudski život. Već od prve stranice Svetoga pisma postaje jasno kako autor obitelji kao prve ljudske zajednice nije čovjek, nego sam Bog koji čovjeku nudi i poziva ga na obiteljski život kao jedinu mogućnost i jedini pravi put dolaska na svijet i odrastanja u svijetu. Takvom putu se podložio i Sin Božji koji je za ozračje svoga rođenja i odrastanja izabrao jednu obitelj, obitelj svetih, čistih i pravednih ljudi kao što su bili Marija i Josip. Stoga Evanđelje, opisujući Isusov život u njihovoj obitelji, neizravno potvrđuje kako je obitelj toliko vrijedna da ju je Bog predvidio i za svoga Sina, te je ujedno njegovim dolaskom posvetio i potvrdio kao zakonitu zajednicu.
No Evanđelje nam ne donosi nikakvu idiličnu situaciju vezanu uz njihovu obitelj, nego nam opisuje poteškoće i nevolje koje su ih zadesile nakon Gospodinova rođenja u Betlehemu. Zbog kraljevskog dostojanstva kojim je bio obdaren Gospodin Isus kao Sin Božji i Sin Davidov, oni su se našli na udaru progonitelja, bezbožnog kralja Heroda, koji se osjetio ugroženim u svojoj kraljevskoj moći i ulozi. Zato je htio ukloniti dijete Isusa, kujući svoj krvavi plan, od kojeg se Sveta obitelj spasila zahvaljujući Božjoj skrbi i anđelovoj pomoći. A kako bi Isus preživio ovaj betlehemski bezbožni progon, njegova obitelj je morala najprije pobjeći iz Betlehema u Egipat, te se tek kasnije, kad mine vrijeme progona, vratiti u rodnu Palestinu. Morali su bježati iz svoga kraja, jer su se našli nezaštićeni u trenutku kad im je pomoć bila najpotrebnija.
Ne samo u Gospodinovo vrijeme, nego i inače, obitelj je bila ugrožena i bez prave i dužne zaštite koju bi joj trebalo pružiti u društvu, kao što je i danas nezaštićena, te na neki način prisiljena na uzmak. Postaje gotovo tragično promatrati kako suvremeno društvo tako bezobzirno postupa s obitelj, koja i danas mora bježati u svojevrsni progon, kako bi se zaštitila od nedaća koje se na nju sručuju s različitih strana i od različitih progonitelja. Danas su doista mnoge obitelji u bijegu, s time da su danas neprijatelji obitelji dodatno opremljeni mnogo savršenijim sredstvima i metodama za uništavanje obitelji. S jedne strane, što je vrlo tragično, kao i u Gospodinovo vrijeme, obitelj mora bježati od onih koji bi trebali pružiti pravu zaštitu obitelji, a to su odgovorni u društvu. Kao što je on nekada pokrenuo progon protiv Gospodinove obitelji, tako je i danas na raznim razinama društva, pokrenut progon protiv obitelji koja živi ili želi živjeti vjerno Božjim načelima. Kao u obitelji Marije i Josipa na udaru je i danas Bog i vjera u obitelji. Ne progoni se obitelj kao takva, nego joj se često i podilazi, a navodno i pomaže kojekakvim ljudskim pomagalima, psihološke, medicinske i druge vrste. Ali tamo gdje obitelj želi primiti Boga kao člana svoga doma i zajedništva, gdje ga želi poštivati i čuvati, kako bi se hranila njegovom blizinom, to postaje sporno i na udaru. U tom trenutku neprijatelja želi ukloniti Boga koji mu smeta, zagorčavajući obiteljima život i prisiljavajući ih da ga same izbace. Na zakonodavnoj, a isto tako i na društvenoj razini, u javnom mnijenju i s obzirom na socijalnu skrb, dosljedna i Bogu vjerna obitelj je obespravljena i u podređenom položaju u odnosu na one koji se protiv nje bore, vrlo moćnim oružjem pokvarenosti. Daje se prednost koječemu i bilokakvim oblicima života, umjesto da se podupire obitelj kao najzdraviji oblik života, kao istinsku temeljnu ljudsku zajednicu. Zato postoje danas sustavi zaštite od žive do nežive prirode, od predmeta do životinja, a o obitelji nitko i ne razmišlja na pravi način. Daje se prednost nastranom i nemoralnom životu, stvaraju se i zakonom su zaštićene i podupirane istospolne zajednice, pa čak zajednice ljudi i životinja, kao da se radi o obiteljima, a samu obitelj koja počiva na božanskim vrijednostima kao takvu se prezire i smatra ju se nazadnom zajednicom. Tako je zdrava obitelj, obitelj po Božjem srcu i planu, protjerana iz sustava ljudskih vrijednosti, kao da je štetočina ili opasnost, a ne nositeljica i hraniteljica života. Svaka ona obitelj koja želi zadržati kršćanske vrijednosti i vjeru kao bitnu značajku života, prisiljena je na uzmak. Gotovo da se može reći kako se u društvima više ulaže u rušenje i uništavanje obitelji, nego što se ulaže u podupiranje i pomoć. Pa i onda kad se ne ulaže izravno u rušenje obitelji, ulaže se neizravno dopuštajući kojekakve nemorale i zla u društvu kojima se nagriza obitelj i njezina stabilnost. Od svega toga obitelj bi danas trebala pobjeći, kao što su Marija, Josip i Isus pobjegli od Herodova progona.
Osim već rečenoga, danas se može ustvrditi, na žalost, kako su obitelji u bijegu i od same sebe, a ne samo od svojih neprijatelja. Kao da ne ulažu dovoljno napora pobjeći od bezbožnih progonitelja, nego se daju uvjeriti kako je besmisleno bježati, ili pak se daju zavarati svojevrsnim čovjekoljubljem, naivno vjerujući kako se na njemu može izgraditi sustav koji će i njoj osigurati miran život. Tako više ne prepoznaje progonitelja niti uočava odakle joj prijeti prava opasnost, pa onda niti kako bi se mogla djelotvorno zaštititi. Danas obitelj najčešće bježi od same sebe i od stvarnih izvora svoga života, a to su božanski izvori. Danas bježi, svjesno ili nesvjesno, od božanskog načina življenja, koji podrazumijeva potpunu vjernost Božjim vrijednostima, ne dajući se zbuniti bezbožnim mentalitetom koji stoji u pozadini određenih ‘čovjekoljublja’ koji čovjeku nude slobodu bez odgovornosti, a obiteljski život bez rađanja i bez žrtve. Ne držeći se sadržaja svoje vjere i iskrenog vjerskog života, obitelj se više ne okuplja oko pravih životnih vrijednosti. Ali ako želi biti prava obitelj, ako želi opstati i doći cjelovito do vječnosti, sa svim svojim članovima, onda mora pobjeći i od takvog načina života koji ju razgrađuje iznutra.
Kao što obitelj Isusa, Marije i Josipa nije mogla računati na ljudsku pomoć, jer ih ljudi nisu mogli zaštititi od moćnika poput Heroda, tako ni današnja obitelj ne bi smjela računati samo na ljudska rješenja. Jedina prava zaštita im je mogla doći od samoga Boga u trenutku kad se obitelj pokaže spremna i voljna zaštititi sebe kao najveću vrijednost. Pogrešno je izabrati ljudski put zaštite za bijeg od progonitelja i za povratak iz progonstva, što se danas najčešće čini na način da se obitelj suobliči svijetu u kojemu živi i njegovim vrijednostima koje ne dolaze od Boga. Mnoge obitelji, želeći se zaštiti od nedaća života, utječu se ljudskim rješenjima, koja ni približno nisu dovoljna za budućnost same obitelji, pa tako ni pojedinca i naroda.
Kao što je Sveta obitelj slušala Božje poticaje, razumijevala njegovu volju, slutila opasnosti i pobjegla iz pogibelji, takav put ostaje kako jedini valjan i današnjoj obitelji. Tako i danas Bog dolazi ususret obitelji koja se želi zaštiti od bezboštva i živjeti sukladno njegovim zapovijedima, te joj stoga daje danas i primjer Svete obitelji. Samo ako je Bog u obitelji, onda ona ima što čuvati kao trajnu i neprolaznu vrijednost. Samo takva obitelj može imati razloga i snage štititi sadržaje istinskog života. Samo takva obitelj može ostati u sebi cjelovita, jer je Bog jamac njezine cjelovitosti i spasenja. Ne bojmo se stoga živjeti sveto i cjelovito, po Božju snagom Božića, u svojim obiteljima, čuvajući u srcu obitelji Božju prisutnost, čuvajući utjelovljenoga Boga koji je došao na svijet kako bi bio srce svake obitelji, da bi nas potom privukao u srce Božje trojstvene obitelji po sve vijeke vjekova. Amen.

Share: